21 marca 2019

Szakszuka

Lubię takie weekendowe śniadania: niespieszne, z jajkiem, na ciepło. A to śniadanie zrobił mąż, czyli największa zaleta! :)

Składniki na 2 osoby:
  • 2 puszki pomidorów (zimą w puszce, latem świeże 4 sztuki)
  • 4 jajka
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • szczypiorek
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • bagietka
Na patelni rozpuścić masło. Wrzucić pomidory, osolić, dodać paprykę. Dusić kilka minut do lekkiego zredukowania. W pomidorach zrobić 4 dołki, wbić jajka. Smażymy, aż białko się zetnie. Na koniec posypać pieprzem i szczypiorkiem.
Szakszukę jemy podpieczonymi kromeczkami bagietki.

15 lutego 2019

Pyszna pasta z czerwonej fasoli

Znudziły się Wam na śniadania jajecznice, kanapki z serem lub owsianki? Zachęcam do zrobienia pasty z czerwonej fasoli. Smakowita odmiana :)

Składniki:
  • puszka czerwonej fasoli
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • średnia cebula
  • płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • ostra papryka według upodobań
  • łyżka soku z cytryny
  • majonez
  • sól
Wszystkie składniki wrzuciłam do blendera i zmiksowałam na gładką masę. Majonez i sól dodałam na końcu do uzyskania pożądanej konsystencji i smaku.

11 lutego 2019

Pulpety z kurczaka z jabłkiem i porem

Dziś lżejsza wersja pulpetów: pulpety z kurczaka z jabłkiem i porem.
Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 1 jabłko
  • biała część pora
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • 150 ml śmietany 30%
  • łyżka suszonego estragonu
Pokroiłam pora w cienkie paseczki i przesmażyłam na niewielkiej ilości oleju do lekkiego zrumienienia. Jabłko starłam na tarce. Pora, jabłko i jajko dodałam do mięsa. Bułki tartej dodałam tyle, aby masa związała i nadawała się do formowania pulpetów. Osoliłam i opieprzyłam do smaku. Formowałam pulpeciki i obsmażyłam z obu stron. Dolałam śmietanę, estragon i sól. Danie jest gotowe po około 6 minutach.

18 stycznia 2019

Fasolka po bretońsku z ciecierzycą i dynią

Podkręcamy klasyczną fasolkę po bretońsku. Czym? Ciecierzycą i dynią. Do dzieła!
Składniki:
  • 500 g suchej fasoli
  • 250 g suchej ciecierzycy
  • 300 g upieczonej dyni
  • 600 g kiełbasy
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 2 duże cebule
  • garść majeranku
  • czubata łyżka słodkiej mielonej papryki
  • harissa lub chili według upodobań
  • łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 70 g smalcu (20g + 50g)
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz
Dzień 1:
Fasolę i ciecierzycę zalałam wodą z łyżeczką sody i zostawiłam na noc.

Dzień 2:
Odlałam wodę, w której moczyły się fasola i ciecierzyca, zalałam ją świeżą wodą i gotowałam godzinę. Wody należy nalać tyle, aby woda zakrywała ziarna na wysokość 3-4 cm. Po godzinie dodałam łyżkę soli i gotowałam jeszcze 30 minut. Kiedy fasola i ciecierzyca były miękkie, dodałam dynię, koncentrat, roztarty w dłoniach majeranek, paprykę słodką, harissę, musztardę i cukier.
Na 20 g gorącego smalcu wrzuciłam kiełbasę pokrojoną w półplasterki i cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy kiełbasa i cebula się podsmażyły, dodałam do fasoli.
Na tej samej patelni rozpuściłam 50 g smalcu, dodałam mąkę i zrobiłam zasmażkę. Mąkę smażymy do momentu, aż będzie miała jasny, piaskowy kolor. Kiedy była gotowa, dodałam do dania. Na koniec doprawiłam solą i pieprzem do smaku.

6 stycznia 2019

Śniadaniowa pasta z pieczonej dyni i suszonych pomidorów

Zapraszam dziś na pyszną pastę z pieczonej dyni i suszonych pomidorów. Bardzo zdrowe, pysznościowe :)

Składniki:
  • ok. 1,5 kg dyni (u mnie piżmowa)
  • 5-6 plastrów suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • papryka ostra według upodobań
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku. Możecie użyć 1 mały ząbek świeżego czosnku, ale wtedy odpada całowanie ;)
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
Dynię pokroiłam na 4 części i upiekłam do miękkości w 150 stopniach. 
Do blendera wrzuciłam wszystkie składniki oprócz majonezu i soli i zblendowałam. Do zmiksowanej masy dodałam majonez do odpowiedniej konsystencji i sól do smaku. Gotowe!

23 grudnia 2018

Jesienna kapusta

Uwielbiam takie jesienne dania! Zapraszam na kolejną wersję kapuścianego eintopf'a.
Składniki:
  • główka kapusty
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 400 g kiełbasy
  • łyżka mielonej słodkiej papryki
  • mielona ostra papryka wg upodobań
  • 4 ziela angielskie
  • 3 listki laurowe
  • 20 g smalcu
  • 4 łyżki mąki
  • sól, pieprz
Kapustę poszatkowałam, wrzuciłam do garnka, zalałam wodą do 1/2 objętości kapusty, osoliłam i wstawiłam na ogień. Po około 10 minutach dodałam ziele angielskie, liście laurowe, papryki, posiekane: cebulę, natkę, koperek i szczypior. Kiedy kapusta była miękka, dodałam koncentrat i pokrojoną kiełbasę. Na patelni rozgrzałam smalec, wsypałam mąkę. Smażyłam do uzyskania lekko piaskowego koloru. Dodałam zasmażkę do kapusty. Opieprzyłam do smaku. Gotowe.

12 listopada 2018

Omlet ze szpinakiem i pomidorami

Weekendowe śniadanie? Omlet! Nie tak trudny, jak się wydaje :) Do dzieła:
Składniki na 2 porcje:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki mąki
  • 2 garści liściastego szpinaku
  • 2 pomidory (uwielbiam malinowe)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
Oddzieliłam białka od żółtek. Białka ubiłam mikserem na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodałam żółtka, ubijałam 30 sekund. Dodałam mąkę i mleko i ubijałam jeszcze około 30 sekund. Dodałam posiekane liście szpinaku, rozgnieciony czosnek i osoliłam.
Na patelnię wlałam olej, ułożyłam plastry z jednego pomidora. Wylałam na nie masę, przykryłam patelnię pokrywką i smażyłam kilka minut. Kiedy góra się ścięła, a boki omletu odeszły od brzegów patelni, przełożyłam go ostrożnie na talerz. Na wierzchu ułożyłam plastry świeżego pomidora.


3 listopada 2018

Kapuśniak z dynią Karola Okrasy

Byłam o krok od ugotowania tradycyjnej zupy krem z dyni, kiedy akurat w TV Karol Okrasa podkręcił kapuśniak dynią. Jedno spojrzenie na męża, czy gotujemy taką zupę i od razu było wiadomo, co będzie na obiad :)
 

Składniki:
  • ćwiartka kurczaka
  • 700 g kwaszonej kapusty
  • 700 g upieczonej dyni
  • 2-3 pomidory malinowe
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • łyżka estragonu
  • łyżka słodkiej mielonej papryki
  • ostra papryka wg upodobań
  • sól, pieprz
Do 4 litrów wody wrzuciłam kurczaka, marchewkę, pietruszkę korzeń i natkę, selera, posiekane cebule i czosnek. Gotowałam 1,5 godziny. Po tym czasie dodałam dynię pokrojoną w kostkę. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyłam pokrojoną kapustę kwaszoną z papryką słodką, ostrą i estragonem. Kiedy kapusta się przesmażyła, dodałam pomidory pokrojone w kostkę i smażyłam, aż się rozpadły. Gotowe dodałam do zupy. Osoliłam i opieprzyłam do smaku. Z kurczaka oddzieliłam mięso i dodałam je do zupy. Gotowe!



23 września 2018

Curry z kalafiora i szpinaku

Zapraszam dziś na bardzo aromatyczne curry. W roli głównej Pan Kalafior :)

Składniki na 1 dużą porcję lub 2 małe:
  • 3 garści różyczek kalafiora
  • 2 garści liściastego szpinaku
  • pół czerwonej papryki
  • 6 łodyżek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • papryka ostra wg upodobań
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki kurkumy
  • łyżka mąki
  • sól
Kalafiora podzieliłam na mniejsze różyczki i wrzuciłam na patelnię z gotującą się wodą (200 ml). Dodałam sos sojowy, śmietanę, paprykę słodką, ostrą, imbir, kurkumę i osoliłam. Gotowałam pod przykryciem. Po ok 8 minutach dodałam paprykę pokrojoną w małą kosteczkę. Po kolejnych 5 minutach dodałam szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusiłam jeszcze ok. 2 minuty. Po tym czasie oprószyłam mąką do zagęszczenia sosu. Na koniec, po wyłączeniu ognia, dodałam posiekany szczypiorek. Gotowe! :)

9 lutego 2018

Pieczarkowy strogonow

Uwielbiam potrawy z grzybów. Tym razem chciałam podkręcić zwykły pieczarkowy sos. Podkręciłam, i to nieźle :)
Składniki:
  • 500 g pieczarek
  • biała część pora
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • płaska łyżeczka miodu
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • mąka
  • sól, pieprz
Pieczarki pokroiłam w plasterki, podsmażyłam chwilę na niewielkiej ilości oleju. Dodałam pora pokrojonego w półplasterki, sos sojowy, miód, wino i mleko. Dusiłam 10 minut. Po tym czasie dodałam koncentrat, musztardę, sól i pieprz. Zagęściłam mąką do konsystencji sosu.
Podałam z kaszą gryczaną i ogórkiem kwaszonym.

20 stycznia 2018

Wspaniały chleb na drożdżach

Już od dłuższego czasu przymierzałam się do wypieku własnego chleba. Dopiero spróbowanie chleba pieczonego przez żonę mojego znajomego zmobilizowało mnie do tego. Skoro dostałam jeszcze przepis, nie mogłam dłużej zwlekać :) Chleb robi się bardzo prosto, także gorąco Was to tego zachęcam.
Składniki:
  • 330 g mąki pszennej dowolnego typu
  • 15 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • 300 ml letniej wody
  • łyżeczka cukru
  • opcjonalnie: 1 łyżka ziaren dyni, 1 łyżka sezamu, 1 łyżka otrąb owsianych. 
W misce wymieszałam drożdże, cukier i wodę i odstawiłam na 15 minut. Po tym czasie dodałam mąkę, ziarna, otręby, sól i wymieszałam. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie przemieszałam łyżką przez ok minutę i przełożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (25 x 12 cm). Odstawiłam na kolejne 15 minut. Po tym czasie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam 55 minut. Odstawiłam chleb do wystygnięcia.

8 stycznia 2018

Wyjątkowo aromatyczny sos

Przedstawiam Wam dzisiaj wyjątkowo aromatyczny sos. Będzie się świetnie nadawał do dowolnego rodzaju mięsa.
Składniki:
  • 30 g suszonych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 2 łyżki whisky
  • 100 ml śmietany 30%
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka musztardy (najlepiej Dijon)
  • łyżeczka oregano
  • mała garstka natki pietruszki
  • łyżka mąki
Dzień 1: namoczyłam grzyby.
Dzień 2: pokrojone na paseczki grzyby i posiekaną cebulę ugotowałam w wodzie, w której się moczyły, lekko osoliłam. Kiedy grzyby były miękkie, dodałam whisky, natkę pietruszki i oregano. Gotowałam 5 minut. Po tym czasie dodałam wymieszane śmietanę, sos sojowy i musztardę. Zagęściłam do konsystencji sosu oprószając mąką. Pogotowałam jeszcze 2 minuty. Gotowe. 
Podałam z piersią kurczaka.

7 listopada 2017

Stir fry Piotrka Ogińskiego

Naszła mnie dziś wielka ochota na coś chińskiego. Mąż podpowiedział: "Może stir fry Ogińskiego?" To był strzał w dziesiątkę! Robi się to danie szybko, co jest ważne, kiedy człowiek wraca głodny z pracy. Wspaniały domowy "Chińczyk" :)
  • 100 g makaronu z zupek chińskich lub makaronu Mie
  • pojedyncza pierś kurczaka
  • 5-6 pieczarek
  • średnia cebula
  • pół czerwonej papryki
  • garść kapusty pekińskiej
  • 5 łyżek ostrego ketchupu
  • łyżka ciemnego sosu sojowego
  • sok z jednego plasterka cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
Najpierw przygotowałam wszystkie składniki: 
- zagotowałam wodę na makaron, 
- cienko (!) pokroiłam: pierś w paseczki, pieczarki w plasterki, paprykę w paseczki, cebulę w piórka, kapustę na około centymetrowe paski
- w kubeczku wymieszałam ketchup, sos sojowy, sok z cytryny i miód.

Do gorącej wody włożyłam niepołamany makaron i zostawiłam pod przykryciem. Na gorący olej wrzuciłam kurczaka i smażyłam przez 2 minuty. Po tym czasie dodałam warzywne składniki i smażyłam na dużym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając. Po tym czasie odcedziłam makaron, dodałam do warzyw, wlałam sos i ciągle smażąc, wymieszałam. Gotowe.

1 października 2017

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Pyszne ciacho, akurat do zrobienia teraz, póki są śliwki.
Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 50 g zimnego smalcu
  • 4 żółtka
  • 1 białko
Składniki na bezę:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Owoce: 400 g śliwek węgierek

Mąkę wymieszałam z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i pokrojonym w małą kostkę masłem i smalcem. Dłońmi rozcierałam masło i smalec z sypkimi składnikami do uzyskania elastycznego ciasta. Na koniec dodałam żółtka, w razie potrzeby podsypując mąką. Gotowe ciasto odłożyłam do lodówki na pół godziny.
Piekarnik nastawiłam na 180 stopni.
2/3 ciasta rozwałkowałam i rozłożyłam w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (26 cm). Ciasto ponakłuwałam widelcem, posmarowałam białkiem. 
Śliwki pokroiłam na podłużne ćwiartki i ułożyłam na cieście skórką do dołu.
Białka ze szczyptą soli ubiłam na sztywną pianę. Następnie nadal ubijając stopniowo dodawałam cukier, na koniec ubijając jeszcze 2 minuty. Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną i zmiksowałam.
Bezę ułożyłam na śliwkach. Resztę ciasta starłam na tarce na dużych oczkach i wyłożyłam na bezę.
Piekłam 35 minut.

16 września 2017

Ketchup z cukinii

Po raz pierwszy takiego ketchupu spróbowałam od koleżanki z pracy. Od razu skradł moje serce i wiedziałam, że zrobię swój, kiedy przyjdzie sezon na cukinie. Taki ketchup to absolutnie pyszna i dużo zdrowsza alternatywa dla sklepowej wersji. Moje Drogie, robimy go, póki cukinia jest w dobrej cenie :)
Składniki:
  • 500 g obranej i pozbawionej środków z nasionami cukinii
  • 2 średnie cebule
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki octu
  • ostra papryka według upodobań
  • czubata łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól
Cukinie starłam na tarce na dużych oczkach i posiekałam cebule. Posoliłam i odstawiłam na 3 godziny. Po tym czasie bez odsączania postawiłam je bez przykrycia na mały ogień. Dodałam paprykę słodką i ostrą i gotowałam 20 minut. Po tym czasie dodałam cukier i ocet. Gotowałam kolejne 20 minut. Po tym czasie dodałam koncentrat i gotowałam kolejne 20 minut. Po tym czasie zblendowałam na gładką masę.
W tym czasie przygotowałam słoiki: do zimnego piekarnika wstawiłam umyte słoiki i nakrętki. Piekarnik włączyłam na 120 stopni i w takiej temperaturze trzymałam je 15 minut. Po tym czasie za pomocą lejka napełniałam słoiczki ketchupem. Zakręciłam niezbyt mocno słoiki i w temperaturze 120 stopni pasteryzowałam przez 20 minut. Po tym czasie wyjęłam słoiczki, dokręciłam nakrętki i pozostawiłam do wystygnięcia. Gotowe.