3 listopada 2018

Kapuśniak z dynią Karola Okrasy

Byłam o krok od ugotowania tradycyjnej zupy krem z dyni, kiedy akurat w TV Karol Okrasa podkręcił kapuśniak dynią. Jedno spojrzenie na męża, czy gotujemy taką zupę i od razu było wiadomo, co będzie na obiad :)
 

Składniki:
  • ćwiartka kurczaka
  • 700 g kwaszonej kapusty
  • 700 g upieczonej dyni
  • 2-3 pomidory malinowe
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • łyżka estragonu
  • łyżka słodkiej mielonej papryki
  • ostra papryka wg upodobań
  • sól, pieprz
Do 4 litrów wody wrzuciłam kurczaka, marchewkę, pietruszkę korzeń i natkę, selera, posiekane cebule i czosnek. Gotowałam 1,5 godziny. Po tym czasie dodałam dynię pokrojoną w kostkę. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyłam pokrojoną kapustę kwaszoną z papryką słodką, ostrą i estragonem. Kiedy kapusta się przesmażyła, dodałam pomidory pokrojone w kostkę i smażyłam, aż się rozpadły. Gotowe dodałam do zupy. Osoliłam i opieprzyłam do smaku. Z kurczaka oddzieliłam mięso i dodałam je do zupy. Gotowe!



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza