Składniki:
- 500 g suchej fasoli
- 250 g suchej ciecierzycy
- 300 g upieczonej dyni
- 600 g kiełbasy
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 2 duże cebule
- garść majeranku
- czubata łyżka słodkiej mielonej papryki
- harissa lub chili według upodobań
- łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki cukru
- 70 g smalcu (20g + 50g)
- 3 łyżki mąki
- sól, pieprz
Dzień 1:
Fasolę i ciecierzycę zalałam wodą z łyżeczką sody i zostawiłam na noc.
Dzień 2:
Odlałam wodę, w której moczyły się fasola i ciecierzyca, zalałam ją świeżą wodą i gotowałam godzinę. Wody należy nalać tyle, aby woda zakrywała ziarna na wysokość 3-4 cm. Po godzinie dodałam łyżkę soli i gotowałam jeszcze 30 minut. Kiedy fasola i ciecierzyca były miękkie, dodałam dynię, koncentrat, roztarty w dłoniach majeranek, paprykę słodką, harissę, musztardę i cukier.
Na 20 g gorącego smalcu wrzuciłam kiełbasę pokrojoną w półplasterki i cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy kiełbasa i cebula się podsmażyły, dodałam do fasoli.
Na tej samej patelni rozpuściłam 50 g smalcu, dodałam mąkę i zrobiłam zasmażkę. Mąkę smażymy do momentu, aż będzie miała jasny, piaskowy kolor. Kiedy była gotowa, dodałam do dania. Na koniec doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Fasolę i ciecierzycę zalałam wodą z łyżeczką sody i zostawiłam na noc.
Dzień 2:
Odlałam wodę, w której moczyły się fasola i ciecierzyca, zalałam ją świeżą wodą i gotowałam godzinę. Wody należy nalać tyle, aby woda zakrywała ziarna na wysokość 3-4 cm. Po godzinie dodałam łyżkę soli i gotowałam jeszcze 30 minut. Kiedy fasola i ciecierzyca były miękkie, dodałam dynię, koncentrat, roztarty w dłoniach majeranek, paprykę słodką, harissę, musztardę i cukier.
Na 20 g gorącego smalcu wrzuciłam kiełbasę pokrojoną w półplasterki i cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy kiełbasa i cebula się podsmażyły, dodałam do fasoli.
Na tej samej patelni rozpuściłam 50 g smalcu, dodałam mąkę i zrobiłam zasmażkę. Mąkę smażymy do momentu, aż będzie miała jasny, piaskowy kolor. Kiedy była gotowa, dodałam do dania. Na koniec doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz