18 stycznia 2019

Fasolka po bretońsku z ciecierzycą i dynią

Podkręcamy klasyczną fasolkę po bretońsku. Czym? Ciecierzycą i dynią. Do dzieła!
Składniki:
  • 500 g suchej fasoli
  • 250 g suchej ciecierzycy
  • 300 g upieczonej dyni
  • 600 g kiełbasy
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 2 duże cebule
  • garść majeranku
  • czubata łyżka słodkiej mielonej papryki
  • harissa lub chili według upodobań
  • łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 70 g smalcu (20g + 50g)
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz
Dzień 1:
Fasolę i ciecierzycę zalałam wodą z łyżeczką sody i zostawiłam na noc.

Dzień 2:
Odlałam wodę, w której moczyły się fasola i ciecierzyca, zalałam ją świeżą wodą i gotowałam godzinę. Wody należy nalać tyle, aby woda zakrywała ziarna na wysokość 3-4 cm. Po godzinie dodałam łyżkę soli i gotowałam jeszcze 30 minut. Kiedy fasola i ciecierzyca były miękkie, dodałam dynię, koncentrat, roztarty w dłoniach majeranek, paprykę słodką, harissę, musztardę i cukier.
Na 20 g gorącego smalcu wrzuciłam kiełbasę pokrojoną w półplasterki i cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy kiełbasa i cebula się podsmażyły, dodałam do fasoli.
Na tej samej patelni rozpuściłam 50 g smalcu, dodałam mąkę i zrobiłam zasmażkę. Mąkę smażymy do momentu, aż będzie miała jasny, piaskowy kolor. Kiedy była gotowa, dodałam do dania. Na koniec doprawiłam solą i pieprzem do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz