9 lutego 2018

Pieczarkowy strogonow

Uwielbiam potrawy z grzybów. Tym razem chciałam podkręcić zwykły pieczarkowy sos. Podkręciłam, i to nieźle :)
Składniki:
  • 500 g pieczarek
  • biała część pora
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • płaska łyżeczka miodu
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • mąka
  • sól, pieprz
Pieczarki pokroiłam w plasterki, podsmażyłam chwilę na niewielkiej ilości oleju. Dodałam pora pokrojonego w półplasterki, sos sojowy, miód, wino i mleko. Dusiłam 10 minut. Po tym czasie dodałam koncentrat, musztardę, sól i pieprz. Zagęściłam mąką do konsystencji sosu.
Podałam z kaszą gryczaną i ogórkiem kwaszonym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz