4 maja 2014

Wykwintny makaron z suszonymi pomidorami

Do garnka z grubym dnem wlałam olej z połowy słoiczka suszonych pomidorów. Kiedy był gorący, wrzuciłam drobno posiekaną cebulę, dodałam łyżeczkę mielonej słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki harissy (chilli) i pół łyżeczki ziół prowansalskich.
Kiedy cebula się zeszkliła, dodałam 100 ml śmietany 30% i 100 ml białego wytrawnego wina. Gotowałam, aż sos stał się gęstszy. Kiedy sos miał pożądaną konsystencję, dodałam 150 g (pół słoiczka) suszonych pomidorów pokrojonych w cienkie paseczki i 3 ząbki czosnku. Podgotowałam jeszcze około minuty, aby smaki się połączyły.
Do garnka z sosem przełożyłam ugotowany makaron penne, obsypałam garścią szczypiorku i dokładnie wymieszałam.
Danie jest pyyyszne!!! :)
Przepis na 2 porcje.

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam! Czytałam, patrzyłam i przełykałam ślinę, by nie zapluć klawiatury.. Bardzo smaczny posiłek!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczny Dorcia ten makaronik, naprawdę ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. a pozadana konsystencja to jaka Dorciu ? ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba uzyskać konsystencję sosu, trochę gęstszą, niż śmietana 30%. Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Jest 1 w nocy a ja nie mogę się powstrzymać, zeby tego nie ugotować!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym taki makaronik, najlepiej teraz, od razu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie! :) Myślisz, że pasowałby tu tuńczyk z puszki? :)
    Pozdrawiam, Iza

    OdpowiedzUsuń