9 maja 2014

Młoda kapusta z koperkiem

Na straganach możemy teraz kupić młodą kapustę. Jest to idealny czas na przyrządzenie jej z koperkiem i szczypiorkiem. 
Kapustę poszatkowałam, wrzuciłam do garnka i zalałam wodą do 1/4 objętości kapusty. Delikatnie osoliłam. Pokroiłam pęczek szczypiorku i koperku – dodałam je, kiedy kapusta była niemal cała w wodzie. Gotowałam, aż kapusta była miękka.
W międzyczasie zrobiłam zasmażkę: rozpuściłam 50 g masła i podsmażyłam na nim 5 łyżek mąki do delikatnego zezłocenia. Dodałam zasmażkę do kapusty. Gotowe – można pałaszować! Super smakuje z młodymi ziemniaczkami :)


1 komentarz:

  1. Bardzo lubię taką młodą kapustę! Zdjęcia pięknie oddają jej smak :)

    OdpowiedzUsuń