Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
2 żółtka
2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
125 g masła
1/2 szklanki śmietany 18%
minimum kilogram kwaśnych jabłek, najlepiej szarej renety
Wykonanie:
Mąkę z proszkiem przesiałam na stolnicę. Wysiekałam nożem razem z masłem. Zrobiłam w mące dołek, do którego dodałam cukier, żółtka i śmietanę. Wymieszałam składniki w dołku i stopniowo łączyłam z mąką do całkowitego połączenia się składników w jednolite ciasto. Zawinęłam ciasto w folię i odłożyłam do lodówki na 30 minut.
Jabłka obrałam, starłam na tarce i przyprawiłam cynamonem. Jeśli Wasze jabłka są słodkie, można je zakwasić sokiem z cytryny.
Foremkę o średnicy 23 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Po schłodzeniu podzieliłam ciasto na 2 części w proporcjach 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkowałam w kształt koła o średnicy minimalnie większej, niż foremki i ułożyłam w blaszce. Ponakłuwałam ciasto widelcem i posmarowałam białkiem. Na nie ułożyłam warstwę odciśniętych jabłek. Mniejszą część ciasta rozwałkowałam na cienkie paseczki i ułożyłam na jabłkach. Piekłam 40 minut w 170 stopniach z termoobiegiem.
Gotowe ciasto posypałam startą i pokruszoną czekoladą.
wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń