8 kwietnia 2014

Zakwas na żurek

Odkąd po raz pierwszy zrobiliśmy swój zakwas na żurek, już nigdy nie kupiliśmy sklepowego zakwasu. Ten robiony w domu nadaje żurkowi tysiąc razy lepszy smak. Spróbujcie sami :)
Do słoja wsypałam szklankę mąki żytniej, skórki z 4 kromek chleba razowego (prawdziwego razowego, nie barwionego karmelem), 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 3 ząbki czosnku, 0,75 l ciepłej wody. Słoik przykryłam ściereczką i odstawiłam na 4 dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy.

3 komentarze:

  1. Wygląda pięknie :) Święta za chwilę, trzeba będzie spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. no mi mój zakwas właśnie dojrzewa :) jeszcze kilka dni i będzie żurek :)

    OdpowiedzUsuń