13 kwietnia 2014

Spaghetti we wspaniałym śmietanowo-winnym sosie.

Ten sos powstał w drodze totalnej improwizacji. Efekt przeszedł moje oczekiwania - po prostu pyszny! Naprawdę zachęcam do zrobienia go, jeśli lubicie makarony.
Podaję składniki na jedną porcję pasty. Zaczynamy!
Na patelnię wlałam 100 ml białego wytrawnego wina i 100 ml śmietany 30%. Dodałam pół łyżeczki suszonego tymianku. Gotowałam około 5 minut na małym ogniu, żeby sos się zredukował. Sos jest gotowy, kiedy nabierze konsystencji śmietany 30%.
Na patelnię z gotowym sosem dodałam ugotowany makaron, starłam około łyżkę parmezanu i dokładnie wymieszałam. Gotowe.
Zdjęcie nie jest najlepsze, ale zapewniam Was, że smak jest wspaniały :)

2 komentarze:

  1. Proste, wykwintne i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron z takim sosem na pewno jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń