3 lutego 2013

Sos brokułowy

Brokuła podzieliłam na różyczki i ugotowałam w osolonej wodzie do miękkości. Odcedziłam i ubijaczką do ziemniaków rozgniotłam na drobniejsze części.
Na patelni roztopiłam około 30 g masła. Kiedy zaczęło skwierczeć, wsypałam 4 łyżki mąki i dokładnie połączyłam składniki. Kiedy mąka się podsmażyła, zaczęłam małymi porcjami, powoli wlewać mleko. Mleka należy wlać tyle, aż sos będzie miał konsystencję trochę rzadszą, niż chcemy. Do sosu dodałam rozgniecione brokuły, 2 wyciśnięte duże ząbki czosnku i osoliłam do smaku.
Podałam z makaronem.

7 komentarzy:

  1. Brokuły i kremowy sos - to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowy i pożywny, dokładnie taki jak lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. dla mnie jeszcze posypać solidną porcją parmezanu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ten sos:) Podobny robię też ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochamy brokuły... piękny kolorek sosiku mmm

    OdpowiedzUsuń
  6. Grażyna J. taak, masło, mąka i makaron..samo zdrowie, hahaha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co jest niezdrowego w maśle, mące i makaronie!?

      Usuń