Na patelni roztopiłam około 30 g masła. Kiedy zaczęło skwierczeć, wsypałam 4 łyżki mąki i dokładnie połączyłam składniki. Kiedy mąka się podsmażyła, zaczęłam małymi porcjami, powoli wlewać mleko. Mleka należy wlać tyle, aż sos będzie miał konsystencję trochę rzadszą, niż chcemy. Do sosu dodałam rozgniecione brokuły, 2 wyciśnięte duże ząbki czosnku i osoliłam do smaku.
Podałam z makaronem.
Brokuły i kremowy sos - to lubię :)
OdpowiedzUsuńZdrowy i pożywny, dokładnie taki jak lubię :-)
OdpowiedzUsuńdla mnie jeszcze posypać solidną porcją parmezanu:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten sos:) Podobny robię też ze szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńKochamy brokuły... piękny kolorek sosiku mmm
OdpowiedzUsuńGrażyna J. taak, masło, mąka i makaron..samo zdrowie, hahaha
OdpowiedzUsuńA co jest niezdrowego w maśle, mące i makaronie!?
Usuń