24 czerwca 2012

Waniliowo-jagodowa owsianka

400 ml mleka wlałam do garnuszka, wsypałam 4 łyżki otrąb owsianych i zaczęłam podgrzewać. Kiedy mleko i otręby się zagotowały, pogotowałam jeszcze ok 2 minuty i wlałam 100 ml mleka z rozmieszanym budyniem waniliowym (proszek) i 4 łyżeczkami cukru. Pogotowałam waniliową owsiankę jeszcze ok. minuty. Wlałam gorącą do miseczki, na to wysypałam zimne jagody. Owsianki nie mieszamy z owocami, aby nie zmieszały się ich temperatury. Ciepło i słodycz waniliowej owsianki wspaniale współgrają z zimnem i kwaskowatością jagód.
zdjęcie jest moje, ale pochodzi z serwisu smaker.pl

2 komentarze:

  1. Świetne są takie słodki owsianki z dodatkiem kwaśnych owoców, ale nabrałam ochoty na jagody! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapraszam do udziału w akcji "dobra owsianka nie jest zla " więcej szczegółów na durszlaku --> http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/dobra-owsianka-nie-jest-zla

    OdpowiedzUsuń