6 marca 2013

Ciasto bananowe z winogronami

250g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
szczypta soli
110g cukru
100g miękkiego masła
1 duże jajko
aromat waniliowy
2 dojrzałe banany
3 łyżki mleka
300g winogron białych i czerwonych
czerwona galaretka
Mąkę przesiałam z sodą i szczyptą soli. Masło utarłam z cukrem. Jajko rozbełtałam widelcem i powoli wlałam do masła. Dodałam parę kropli aromatu waniliowego, wymieszałam. Banany roztarłam widelcem. Winogrona przepołowiłam i wyjęłam pestki. Do utartego masła wsypałam mąkę, dodałam banany i 3 łyżki mleka, krótko wymieszałam. Ciasto przełożyłam do torownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 20cm, wyrównałam. Na wierzchu poukładałam winogrona, wciskając je lekko w ciasto. Piekłam w temperaturze 160 stopni na funkcji termoobieg przez około 45 minut. Na chłodne ciasto wyłożyłam galaretkę.  
Ciasto wychodzi wilgotne i słodkie, a winogrona i galaretka dodają świeżości. Pycha!

Przepis pochodzi z bloga Małej cukierenki.

2 komentarze:

  1. Koniecznie muszę wziąć ten przepis:) bardzo lubię takie ciasta, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. apetycznie wygląda:) chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń