24 marca 2012

Po polsku – kopytka z sosem mięsnym i pieczarkami

Ugotowałam kilogram ziemniaków. Kiedy wystygły zmieliłam je w maszynce do mielenia. Podzieliłam je na 4 części. Dosypałam tyle mąki, ile objętościowo zajmowała 1/4 ziemniaków. Dodałam jajko i krótko, ale sprawnie wyrobiłam na spójne ciasto. Podczas wyrabiania można podsypywać mąką, aby się ziemniaki nie kleiły. Gotowe ciasto formowałam w wałeczki i cięłam na ukośne kluseczki. Wrzuciłam na osolony wrzątek i gotowałam 2 minuty od wypłynięcia.

A teraz sos: Na gorącej oliwie podsmażyłam mielone mięso indyka z posiekaną cebulą i pieczarkami. Podlałam wodą i dusiłam pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie zagęściłam mąką i opieprzyłam.

Sposób podania jak na zdjęciu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz