24 marca 2012

Jedwabiste tiramisu

Jadłam wiele tiramisu, ale to, przygotowane wg przepisu mamy mojego męża bije na głowę wszystkie inne. Jest to propozycja do podania w pucharku. Jak przygotowujemy? 3 żółtka należy utrzeć z 10 dag cukru i 500 g serka mascarpone. Białka z 3 jajek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy delikatnie, ale całkowicie łącząc składniki. Biszkopty maczamy w 200 ml espresso z alkoholem (dowolnym) i układamy w naczyniu w 2 warstwach. Na każdą warstwę biszkoptów wykładamy białą masę. Po wierzchu posypujemy kakao i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Pyszności!

2 komentarze:

  1. Szkoda ze niektorzy podpisuja sie pod pani deserem na innych portalach kulinarnych http://smaker.pl/przepis-jedwabiste-tiramisu,50781.html#

    OdpowiedzUsuń
  2. a nawiasem mowiac, deser jest przypyszny, cala moja rodzina go uwilbia i nie ma tygodnia zebym go nie robila :)

    OdpowiedzUsuń