Bajaderki nie dość, że są pyszne, to jeszcze są wspaniałym ratunkiem dla resztek poświątecznych lub poimieninowych ciast.
- 500 g ciast (bez dodatku kremu, owoców, galaretek; jeśli mamy dużo sernika, należy dodać kilka herbatników)
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mleka
- 60 g masła
- 3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki aromatu rumowego
- 200 g gęstej marmolady truskawkowej
- wiórki kokosowe
Ciasta zmieliłam w malakserze. W garnku zagotowałam mleko, cukier, kakao i masło. Dodałam aromat, ciasta i marmoladę. Dokładnie wymieszałam i odstawiłam do lodówki na noc do stężenia.
Następnego dnia formowałam z masy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczałam w wiórkach kokosowych i umieszczałam w papilotce.
Z podanych ilości składników wychodzi około 30 bajaderek.
Też je lubię :)
OdpowiedzUsuń