- 8 kiełbasek o długości 10 cm
- 200 ml pikantnego ketchupu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka chilli lub harissy
- 1 łyżeczka imbiru.
W naczyniu żaroodpornym wymieszałam ketchup, wyciśnięty czosnek, miód, sos sojowy, harissę i imbir. Ułożyłam kiełbaski obtaczając je w glazurze. Odstawiłam do lodówki.
6 ziemniaków obrałam, umyłam i pokroiłam na ósemki. Na blaszce z piekarnika ułożyłam papier do pieczenia, wyłożyłam na niego ziemniaki, skropiłam olejem i obsypałam przyprawą do ziemniaków. Włożyłam ziemniaki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Kiedy ziemniaki piekły się już 20 minut, wyjęłam kiełbaski z lodówki i włożyłam do piekarnika na poziom poniżej ziemniaków. Kiełbasa i ziemniaki mają teraz siedzieć w piekarniku 15 minut. Kiełbasę piekłam bez przykrycia, dbając, aby sos nie ściekał z kiełbasek.
Podałam z ziemniakami, ale oczywiście będzie smakowało również z chlebem :)
Przepis pochodzi z książki Kiełbaski i parówki na różne sposoby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz