9 grudnia 2014

Pikantne kiełbaski z pieczonymi ziemniakami

Lubię ugotować mojemu mężowi coś typowo męskiego. Tym razem wybór padł na kiełbaski w pikantnym, bardzo wyraźnym w smaku sosie.
  • 8 kiełbasek o długości 10 cm
  • 200 ml pikantnego ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka chilli lub harissy
  • 1 łyżeczka imbiru.
W naczyniu żaroodpornym wymieszałam ketchup, wyciśnięty czosnek, miód, sos sojowy, harissę i imbir. Ułożyłam kiełbaski obtaczając je w glazurze. Odstawiłam do lodówki.

6 ziemniaków obrałam, umyłam i pokroiłam na ósemki. Na blaszce z piekarnika ułożyłam papier do pieczenia, wyłożyłam na niego ziemniaki, skropiłam olejem i obsypałam przyprawą do ziemniaków. Włożyłam ziemniaki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Kiedy ziemniaki piekły się już 20 minut, wyjęłam kiełbaski z lodówki i włożyłam do piekarnika na poziom poniżej ziemniaków. Kiełbasa i ziemniaki mają teraz siedzieć w piekarniku 15 minut. Kiełbasę piekłam bez przykrycia, dbając, aby sos nie ściekał z kiełbasek.

Podałam z ziemniakami, ale oczywiście będzie smakowało również z chlebem :)


Przepis pochodzi z książki Kiełbaski i parówki na różne sposoby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz