1 czerwca 2014

Spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Kiedy mam niewiele czasu na przygotowanie obiadu, zazwyczaj przyrządzam właśnie ten sos. Ku wielkiej uciesze męża :)
Na niewielką ilość rzepakowego oleju wrzuciłam 500 g mielonego mięsa z indyka. Po około 2 minutach dodałam posiekaną dużą cebulę, łyżkę mielonej słodkiej papryki, łyżeczkę oregano, łyżeczkę bazylii, chilli według upodobań. Smażyłam około 10 minut. Po tym czasie dodałam 200 g koncentratu pomidorowego i 150 ml wody. Gotowałam około 5 minut. Po tym czasie wcisnęłam 5 ząbków czosnku i osoliłam do smaku. Pogotowałam minutę. Gotowe.



4 komentarze:

  1. O jejku, jak ja dawno nie jadłam spaghetti!!! Czas to nadrobić! :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie danie zawsze ma u nas wzięcie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uważam, że dużo lepiej zamiast koncentratu dodać pomidory, choćby z puszki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos ze świeżych pomidorów i z koncentratu smakują zupełnie inaczej, dla mnie to dwa różne dania. Jednak nie należy się wzbraniać przed koncentratem, ponieważ pomidor to wyjątkowe warzywo, które zyskuje po przetworzeniu.

      Usuń