Na rozgrzany olej rzepakowy wrzuciłam pół kilograma grubo pokrojonych pieczarek. Podsmażyłam chwilę, następnie dodałam 2 posiekane cebule. Smażyłam około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodałam 300 g oczyszczonej i pokrojonej drobiowej wątróbki. Mocno opieprzyłam, obsypałam 2 łyżkami mąki i dusiłam około 8 minut. Co jakiś czas podlewałam niewielką ilością wody do uzyskania sosiku. Na koniec dodałam pół puszki groszku. Trzymałam na ogniu do podgrzania się groszku. Wątróbkę solimy dopiero na talerzu, w przeciwnym razie stanie się twarda.
Lubię wątróbkę, pierwszy raz widzę z groszkiem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
świetna jest z brokułami i pieczarkami
UsuńCiekawe...w lokalu o nazwie Pyzata Chata jadłem we Lwowie...czyżby sieć? W Lublinie też samoobsługa i chodzenie z talerzem tam i owam (tak to wygląda we Lwowie)? A ta wersja wątróbki zapowiada się naprawdę ciekawie- muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńDominiku, nazwa i zasada identyczne, ale widzę, że loga inne. Pozdrawiam!
Usuń