Na sitku sparzyłam kurki. Na patelni rozgrzałam 3 łyżki oleju i wrzuciłam grzyby. Po 2 minutach dodałam posiekaną cebulę, osoliłam i dalej smażyłam co jakiś czas mieszając. Po 10 minutach dodałam 150 ml śmietany 30% wymieszanej z czubatą łyżką mąki. Dokładnie wymieszałam, opieprzyłam i gotowałam 2 minuty, aby mąka straciła smak surowizny. Na koniec posypałam garścią posiekanej natki pietruszki.
Bajka!
W dniu 5 sierpnia 2012 danie uhonorowane tytułem "Danie dnia" na www.smaker.pl
Bardzo smaczne danie. Jeden z moich ulubionych sosów do makaronu.
OdpowiedzUsuńteż uwielbiam kurki i to, że przyrządza się je tak szybko. Ja dodaję też serek kozi i jest super. :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj właśnie mam zamiar zaopatrzyć się w kurki i coś z nich upichcić:)
OdpowiedzUsuń