9 lipca 2012

Carbonara po polsku

Czemu "po polsku"? Ponieważ tradycyjne składniki carbonary (parmezan, pancetta) można zastąpić tym, co najłatwiej dostać w polskich, osiedlowych sklepikach (polędwica sopocka, żółty ser).
Na niewielką ilość gorącej oliwy z oliwek wrzucić pokrojone w cienkie paseczki 4 plasterki polędwicy sopockiej. Smażyć, aż się delikatnie przyrumieni. Następnie dodać pół drobno posiekanej cebuli. Kiedy cebula się zeszkli, wcisnąć 2 ząbki czosnku. Po około 30 sekundach smażenia dodać na patelnię trochę natki pietruszki i wrzucić odcedzony, gorący makaron. W międzyczasie w kubeczku wymieszać 100 ml śmietany 30%, 1 żółtko, starty żółty ser i odrobinę soli. Należy ostrożnie dozować sól, ponieważ wędlina, która w tym czasie się smaży na patelni, jest już wystarczająco słona. Wyłączyć gaz pod patelnią, odczekać około 30 sekund, wlać biały sos i energicznie wymieszać składniki. Od razu podawać.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza