15 marca 2015

Gulasz z dynią i winem

Jesienią robiliśmy zupę dyniową i nie zużyłam całej dyni. Około pół kilograma dyni zamroziłam i kiedy w połowie marca naszła nas ochota na to warzywo, była jak znalazł.

  • kilogram karkówki
  • 500 gramów dyni
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • chilli
  • sól, pieprz
  • 50 ml oleju rzepakowego
Karkówkę pokroiłam w kosteczkę i wrzuciłam na gorący olej. Kiedy mięso się ścięło, osoliłam, dodałam cebule pokrojone w kosteczkę i podsmażyłam. Po chwili dodałam starte marchewki i pietruszkę, paprykę słodką, chilli, wino, i koncentrat pomidorowy. Podlałam 300 ml wody. Po około godzinie duszenia dodałam dynię pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusiłam około 20 minut. Na koniec opieprzyłam do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz