4 lutego 2015

Serowa pasta z ciecierzycy

Jestem mięsożercą i produktom typu tofu, soczewica, ciecierzyca byłam z zasady przeciwna. Jednak kiedy koleżanka z pracy poczęstowała mnie pastą swojego pomysłu, stwierdziłam, że dalszy opór nie ma sensu. Co więcej, nawet mój mąż stwierdził, że ta pasta jest świetna :)

  • ciecierzyca ugotowana lub z puszki 300 g,
  • twaróg półtłusty 200 g,
  • 1 mały ząbek czosnku, 
  • garść natki pietruszki, 
  • jogurt grecki 2 łyżki
  • sól, pieprz
Do miski wsypałam ciecierzycę, dodałam twaróg, jogurt, natkę pietruszki, wcisnęłam ząbek czosnku i zmiksowałam blenderem na gładką masę. Ilością dodawanego jogurtu możecie regulować gęstość pasty. Osoliłam i opieprzyłam do smaku.


2 komentarze:

  1. Powiem Ci, że zaintrygowałaś mnie tą pastą :)
    Jak już Twój mąż stwierdził, że pyszna to muszę ją zrobić, bo my na co dzień też raczej mięsożercy,a ostatnio pomysłów na urozmaicenie kanapek - brak ;)
    Zrobię ją na dniach :)

    OdpowiedzUsuń