22 listopada 2014

Nalewka cytrynowo - miodowa

Nalewka cytrynowo - miodowa to jedna z najlepszych nalewek mamy mojego męża. W końcu musiałam wykorzystać ten przepis i zrobić nalewkę sama.
  • 1 kilogram cytryn
  • 750 ml gotowanej, ciepłej wody
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 kg prawdziwego miodu
  • 500 ml spirytusu
Cukier rozpuściłam w wodzie. Cytryny umyłam szczoteczką, pokroiłam na ósemki i zalałam wodą z cukrem. Odstawiłam na dwa dni. Po tym czasie wycisnęłam cytryny i wyrzuciłam skórki. Dodałam miód i spirytus. Nalewka jest gotowa od razu, jednak z czasem nabiera głębszego smaku.

Na zdjęciu widać nalewkę klarowną, czyli przelaną przez gazę i nieklarowną, bo z cząsteczkami miąższu cytryn.

9 komentarzy:

  1. Udalo sie, swietna nalewka - Moji Austrijski kolega dostarczyl cytryny ze swego drzewa. Juz pilismy razem. Bardzo dobry napoj. Jerzy z Sydney

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,
    Gdzie ma stać syrop z cytrynami? Słońce czy ciepły cień?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miejsce leżakowania nie będzie miało większego znaczenia.

      Usuń
  3. miód rozpuścić czy dodać w całości?

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz zabieram się za robienie własnej nalewki, dlatego proszę wybaczyć moją niewiedzę, ale czy ten syrop w którym moczyły się cytryny wylewamy czy wyciskamy do niego ten sok z nich?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Syropu nie wlewamy. Wyrzucamy jedynie skórki cytryny.

      Usuń
  5. A przez co Pani ją przecedziła? Bo moja pomimo kilkukrotnego cedzenia nie jest tak klarowna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droga Aniu, cedziłam przez kilka warstw gazy. Trzymam kciuki :)

      Usuń