- 500 g mięsa mielonego z indyka
- średnia cebula
- ząbek czosnku
- łyżka słodkiej papryki
- łyżeczka curry
- pół łyżeczki estragonu
- 1/3 łyżeczki harissy (chilli)
- 100 ml śmietany 30%
- jajko
- 2 łyżki otrąb owsianych
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Do mięsa dodałam drobno posiekaną cebulę, wyciśnięty czosnek, słodką paprykę, curry, estragon, jajko i otręby. Wymieszałam na jednolitą masę doprawiając do smaku solą i pieprzem. Uformowałam małe pulpeciki i obsmażyłam przez minutę na gorącym oleju. Po tym czasie wlałam śmietanę, dodałam harissę, szczyptę soli i dusiłam pod przykryciem 10 minut. Gotowe.
Podałam z kaszą jęczmienną i surówką colesław.
Wyglądają bardzo apetycznie muszę wypróbować a u mnie dziś na obiad w sosie koperkowym polecam
OdpowiedzUsuńW koperkowym sosie też uwielbiam :)
UsuńApetyczne danie na obiad, zapiszę sobie pomysł :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSmakowicie wyglądają :D
OdpowiedzUsuńDzisiaj były u nas na obiad, wyszły pyszne! Proponuję podać z pęczakiem :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że mój mąż nie lubi ostrego, bo od razu bym takie zrobiła, uwielbiam harissę.
OdpowiedzUsuń