20 września 2014

Kremowa zupa dyniowa

Wybraliśmy się z mężem do marketu po składniki na zupę ze świeżych pomidorów. Jednak kiedy zobaczyliśmy na dziale warzywnym przepiękne, pomarańczowe dynie, od razu postanowiliśmy zrobić zupę dyniową. Wyszła przepyszna!
Czego będziemy potrzebowali?
  • 2,5 kg dyni
  • 1 ćwiartkę kurczaka
  • 2 kości wieprzowe
  • 2 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 2 duże cebule
  • 1 seler
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 duże ząbki czosnku
  • chilli według upodobań ostrości
  • 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 200 g startego sera gouda
  • 100 ml śmietany 30%
Do 3 litrów zimnej wody wrzuciłam udko kurczaka i kości wieprzowe. Kiedy woda się zagotowała, zszumowałam i wrzuciłam marchewki, cebule, pietruszkę, selera i natkę pietruszki. Gotowałam półtorej godziny.
W międzyczasie mąż obrał i pokroił w kostkę dynię. Delikatnie skropiłam dynię olejem rzepakowym i wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20 minut. Dzięki podpieczeniu dynia nabrała fantastycznego aromatu.
Podpieczoną dynię dodałam do zupy razem z wyciśniętym czosnkiem, harissą, mieloną słodką papryką, imbirem i łyżeczką gałki muszkatołowej. Kiedy dynia była miękka, wyjęłam z zupy mięso, pietruszkę, selera i natkę pietruszki. Pozostawienie marchewki i cebuli doda zupie pysznej słodkości. Zblendowałam na gładką konsystencję. Do gorącej zupy dodałam ser gouda i śmietanę. Kiedy ser się rozpuścił, osoliłam do smaku. Gotową zupę można przyozdobić płatkami migdałów podprażonymi na suchej patelni i mielonym chilli.

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    Pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń