Do tej pory nie wiadomo czemu broniłam się przed oliwkami do makaronu. Teraz wiem, że popełniałam wielki błąd. Makaron z sosem pomidorowym i oliwkami jest genialny!
Na gorącą oliwę wrzucić posiekaną cebulę. Podsmażyć do zeszklenia. Dodać 6 łyżek koncentratu pomidorowego rozrobionego z 400 ml wody, łyżeczkę bazylii, łyżeczkę oregano, pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki i sól do smaku. Dusić około 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojonego w kosteczkę pomidora, 4 wyciśnięte ząbki czosnku i małą garstkę natki pietruszki. Poddusić 2-3 minuty. Kiedy będzie gotowe, dodać czarne oliwki w ilości według upodobań.
Podawać oczywiście z makaronem,
haha, fajna nazwa:). Ach te makarony...:)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszna.
OdpowiedzUsuń