Składniki na spód:
- 125 g mąki
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 60 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g zimnego masła
- żółtko lub 3 łyżki zimnej wody
Składniki na masę:
- 500 g zmielonego twarogu
- 250 g mascarpone lub ricotty
- 1/3 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy (proszek)
- 1 cukier wanilinowy
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 jajko
Na stolnicę wysypałam mąkę, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia i posiekane masło. Rozcierałam palcami, aż powstała kruszonka. Dodałam żółtko i wyrobiłam na jednolite ciasto. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni. Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyłam papierem wypuszczając brzegi poza formę. Spód i boki wylepiłam ciastem i odłożyłam do lodówki.
Do misy włożyłam twaróg, mascarpone, cukry i budyń. Zmiksowałam na niskich obrotach do połączenia się składników. W garnuszku podgrzewałam czekoladę, mleko i kawę. Kiedy czekolada się rozpuściła, dodałam do masy serowej. Zmiksowałam. Dodałam jajko i ponownie krótko zmiksowałam. Wylałam masę do formy na ciasto. Wstawiłam do piekarnika i piekłam 40 minut. Gotowe.
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz