11 listopada 2013

Pyszna jesienna kapusta

Takie danie jest po prostu idealne jesienią. Rozgrzewające, pachnące, sycące, a składniki na wyciągnięcie ręki.

Posiekałam średniej wielkości główkę białej kapusty. Wrzuciłam do garnka, osoliłam i zalałam wodą do 3/4 objętości kapusty. Po około 5 minutach dodałam 2 łyżki majeranku, łyżkę słodkiej mielonej papryki, pół łyżeczki harissy (chilli), 4 ziela angielskie, 2 listki laurowe. Posiekałam 2 duże cebule i pęczek natki pietruszki, dużą marchewkę  pokroiłam w cienkie plasterki, pętko dobrej kiełbasy pokroiłam w kosteczkę i wszystko dodałam do kapusty.
Kiedy kapusta była miękka, dodałam 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Na patelni rozpuściłam 3 łyżki smalcu i kiedy był gorący wsypałam 3 łyżki mąki. Smażyłam do lekkiego zezłocenia, po czym dodałam do kapusty.

3 komentarze:

  1. No i mi narobiłaś smaka na kapuchę! Matko, chcę kapuchę!:)))))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Super. Lubię takie jednogarnkowe dania. Muszę zrobić :-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha , tylko nastepnym razem dam mniej chilli , bo wyszlo bardzo pikantne :)

    OdpowiedzUsuń