9 stycznia 2013

Kremowy czekoladowo - orzechowy sernik Nigelli

Przepis na ten serniczek zobaczyłam w programie Nigellissima. Od razu wiedziałam, że muszę zrobić ten deser.
W miseczce rozdrobniłam 200 g herbatników.  Dodałam 2 łyżeczki kakao, garść zmielonych orzechów włoskich i 50g masła. Wyrobiłam na "mokry piasek". Ułożyłam w foremce o średnicy 26 cm jako spód, mocno ubijając. Odłożyłam do lodówki.
W tej samej misce, w której powstał spód, wymieszałam 400 g Nutelli i 400 g naturalnego serka homogenizowanego. Zamiast naturalnego serka można użyć również mascarpone. Po wymieszaniu dosłodziłam 2 łyżeczkami cukru pudru. Wyłożyłam na herbatnikowy spód.
Na wierzchu posypałam posiekanymi orzechami włoskimi. Odłożyłam na noc do lodówki.
Serniczek ma kremową, jedwabistą konsystencję, a smakuje... wspaniale!




8 komentarzy:

  1. Ten sernik jest obłędny! Koniecznie muszę go zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja! Też się za niego zabiorę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ułaaa ależ słodka rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale wspaniały!
    i bardzo bardzo kuszący ...

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie siadłam z komputerem na kolanach a Tu zdjęcie Twojego sernika mówi mi "zrób mnie i zjedz mnie":)) Jest bardzo kuszące, będę musiała ten sernik zrobic "na dniach". Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda niesamowicie!!! Już wiem co przygotuję na imieniny mamy ;)

    OdpowiedzUsuń