Zaparzyłam 100 ml mocnej, gorzkiej kawy. Dodałam 2 łyżki domowego baileys'a. Zostawiłam do ostygnięcia.
Z 4 jajek oddzieliłam żółtka. Kiedy były w temperaturze pokojowej, dodałam 4 łyżki cukru i miksowałam 8 minut do uzyskania puszystej masy. Po tym czasie stopniowo dodawałam 250 g schłodzonego mascarpone. Miksowałam krótko, tylko do wymieszania składników.
W wysokich szklankach układałam warstwy: okrągłe biszkopty maczane króciutko w kawie, oprószone kakao, mascarpone. W ten sposób układamy warstwy do zużycia masy serkowej, na koniec lekko oprószając kakao.
Wstawiłam do lodówki na noc do stężenia.
Przepis zaczerpnęłam z Kwestii Smaku.
Pyyycha!
OdpowiedzUsuńNiedługo też zrobię.
OdpowiedzUsuń