9 października 2012

Galareta drobiowa

3 duże podudzia kurczaka zalałam 3 litrami zimnej wody. Kiedy woda się zagotowała, zszumowałam i dodałam 3 marchewki, 2 pietruszki, pół dużego selera, 2 opalone duże cebule, łyżeczkę lubczyku, 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie, sól i 3 ząbki czosnku. Gotowałam na małym ogniu 2,5 godziny. Po tym czasie wyrzuciłam wszystkie warzywa z powstałego rosołu, zostawiając marchewkę i oczywiście kurczaka.
Rosół przelałam przez drobne sitko, aby był klarowny. Póki był gorący dodałam 12 płaskich łyżeczek żelatyny.
W bulionówkach poukładałam mięso kurczaka, plasterki marchewki, groszek zielony, plastry jajka, czosnek. Zalałam rosołem i obsypałam pieprzem. Wstawiłam do lodówki do stężenia. Z 3 litrów rosołu wyszło 12 bulionówek galarety.

1 komentarz: