Składniki:
- 500 g kości wieprzowych
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 5-6 średnich buraków
- puszka białej fasolki
- pół selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 ziemniaków
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 100 koncentratu pomidorowego
- sok z połowy cytryny
- natka pietruszki
- 150 ml śmietany 18%
- sól, pieprz
Do zimnej wody włożyłam kości. Kiedy woda się zagotowała, dodałam marchewkę pokrojoną w plasterki, w całości pietruszkę i selera, buraki pokrojone w cienkie paseczki, posiekane natkę pietruszki, cebulę i czosnek, ziele, listek laurowy. Gotowałam godzinę. Po tym czasie dodałam ziemniaki pokrojone w kostkę i osoliłam. Kiedy ziemniaki były miękkie dodałam koncentrat, sok z cytryny i fasolkę. Zabieliłam śmietaną i opieprzyłam. Na koniec wyjęłam kości z zupy, oddzieliłam mięso, które dodałam z powrotem do zupy. Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz