Składniki na ciasto:
- 180 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- jajko
- 3/4 łyżeczki soli
- 4 łyżki zimnej wody.
Składniki na farsz:
- brokuł (ile chcecie)
- boczek (ile chcecie)
- gałka mozzarelli
- czarne oliwki (ile chcecie)
- pomidor
- pół łyżeczki granulowanego czosnku
- 180 ml śmietany 18%
- jajko
- czubata łyżka mąki
Masło posiekałam w mniejsze kosteczki. Rękami połączyłam składniki ciasta, aż uzyskałam jednolitą masę. Należy to zrobić w miarę szybko, aby masło nie złapało temperatury od rąk. Zlepiłam w kulę, zawinęłam w folię i odłożyłam do lodówki na pół godziny.
Nastawiłam piekarnik na 180 stopni.
Na patelni podsmażyłam cienko pokrojony boczek. Kiedy był już prawie podsmażony, dodałam małe różyczki brokuła i podsmażyłam jeszcze chwilę do zrumienienia boczku.
W kubeczku wymieszałam śmietanę, jajko, mąkę, czosnek i 1/3 łyżeczki soli.
Po półgodzinnej odsiadce w lodówce rozwałkowałam ciasto i ułożyłam w foremce na tartę. Ciasto nakłułam widelcem na całej powierzchni, przykryłam papierem do pieczenia (ranty przypięłam metalowymi klipsami) i włożyłam do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjęłam ciasto z piekarnika, zdjęłam papier i nałożyłam składniki farszu: brokuła z boczkiem, pokrojone oliwki, porwaną na kawałki mozzarellę. Na to wylałam masę śmietanową. Na wierzchu ułożyłam plastry pomidora.
Zapiekałam do zrumienienia wierzchu. Pychota!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz