Składniki:
- 250 g makaronu penne
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 100 g gorgonzoli
- 150 ml białego wytrawnego wina
- ok. 20 czarnych oliwek
- 1 cebula
- ok. 7 ząbków czosnku
- czubata łyżeczka oregano
- czubata łyżeczka bazylii
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól
- 50 ml oleju
Na gorący olej wrzuciłam drobno posiekaną cebulę, paprykę, oregano i bazylię. Podsmażyłam. Po chwili dolałam wino. Gotowałam ok. 3 minuty. Po tym czasie dodałam koncentrat pomidorowy rozcieńczony z niewielką ilością wody. Dusiłam pod przykryciem około 8 minut. Po tym czasie dodałam gorgonzolę, wyciśnięty czosnek i pokrojone oliwki. Solimy dopiero na koniec, ponieważ zarówno gorgonzola jak i oliwki są słone i musimy wyczuć słoność gotowego sosu.
Podałam z makaronem penne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz