3 sierpnia 2019

Sernik kawowy

Kocham serniki! Dziś przedstawiam sernik kawowy.
Składniki na spód:
  • 125 g mąki
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 60 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g zimnego masła
  • żółtko lub 3 łyżki zimnej wody
Składniki na masę:
  • 500 g zmielonego twarogu
  • 250 g mascarpone lub ricotty
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy (proszek)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 jajko
Na stolnicę wysypałam mąkę, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia i posiekane masło. Rozcierałam palcami, aż powstała kruszonka. Dodałam żółtko i wyrobiłam na jednolite ciasto. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni. Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyłam papierem wypuszczając brzegi poza formę. Spód i boki wylepiłam ciastem i odłożyłam do lodówki.
Do misy włożyłam twaróg, mascarpone, cukry i budyń. Zmiksowałam na niskich obrotach do połączenia się składników. W garnuszku podgrzewałam czekoladę, mleko i kawę. Kiedy czekolada się rozpuściła, dodałam do masy serowej. Zmiksowałam. Dodałam jajko i ponownie krótko zmiksowałam. Wylałam masę do formy na ciasto. Wstawiłam do piekarnika i piekłam 40 minut. Gotowe.


Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz