Składniki:
- 330 g mąki pszennej dowolnego typu
- 15 g świeżych drożdży
- łyżeczka soli
- 300 ml letniej wody
- łyżeczka cukru
- opcjonalnie: 1 łyżka ziaren dyni, 1 łyżka sezamu, 1 łyżka otrąb owsianych.
W misce wymieszałam drożdże, cukier i wodę i odstawiłam na 15 minut. Po tym czasie dodałam mąkę, ziarna, otręby, sól i wymieszałam. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie przemieszałam łyżką przez ok minutę i przełożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (25 x 12 cm). Odstawiłam na kolejne 15 minut. Po tym czasie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam 55 minut. Odstawiłam chleb do wystygnięcia.
pieknie wyrośniety!
OdpowiedzUsuńDomowe chlebki są najlepsze :)
OdpowiedzUsuń