Składniki:
- 500 g obranej i pozbawionej środków z nasionami cukinii
- 2 średnie cebule
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki octu
- ostra papryka według upodobań
- czubata łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól
Cukinie starłam na tarce na dużych oczkach i posiekałam cebule. Posoliłam i odstawiłam na 3 godziny. Po tym czasie bez odsączania postawiłam je bez przykrycia na mały ogień. Dodałam paprykę słodką i ostrą i gotowałam 20 minut. Po tym czasie dodałam cukier i ocet. Gotowałam kolejne 20 minut. Po tym czasie dodałam koncentrat i gotowałam kolejne 20 minut. Po tym czasie zblendowałam na gładką masę.
W tym czasie przygotowałam słoiki: do zimnego piekarnika wstawiłam umyte słoiki i nakrętki. Piekarnik włączyłam na 120 stopni i w takiej temperaturze trzymałam je 15 minut. Po tym czasie za pomocą lejka napełniałam słoiczki ketchupem. Zakręciłam niezbyt mocno słoiki i w temperaturze 120 stopni pasteryzowałam przez 20 minut. Po tym czasie wyjęłam słoiczki, dokręciłam nakrętki i pozostawiłam do wystygnięcia. Gotowe.
Jak długo mogą stać takie sloiki?
OdpowiedzUsuń2-3 miesiące da radę przetrzymać.
Usuń