Składniki:
- kilogram karkówki
- 2 garści suszonych grzybów leśnych
- 2 duże cebule
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 150 ml śmietany 30%
- 200 ml białego wytrawnego wina
- łyżka mąki
- szczypta suszonego czosnku
- sól, pieprz
Dzień 2: Karkówkę pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do rondla na mocno rozgrzany olej. Kiedy mięso się obsmażyło, dodałam posiekaną cebulę, grzyby pokrojone w paseczki, śmietanę i wino. Dusiłam do momentu, aż mięso było miękkie. Na koniec dodałam natkę pietruszki, czosnek, sól i pieprz do smaku. Zagęściłam sos oprószając go mąką przez drobne sitko. Gotowałam jeszcze 2-3 minuty. Gotowe. Podałam z kaszą gryczaną i ogórkiem kwaszonym.
Wygląda niesamowicie apetycznie :) Na takie danie to ja jestem chętna :)
OdpowiedzUsuńZa kaszę gryczaną dam się pokroić, a jak jeszcze w takim zestawie, to już NIEBO ;)
OdpowiedzUsuń