Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g zimnego masła
- 50 g zimnego smalcu
- 4 żółtka
- 1 białko
Składniki na bezę:
- 3 białka
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Owoce: 400 g śliwek węgierek
Mąkę wymieszałam z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i pokrojonym w małą kostkę masłem i smalcem. Dłońmi rozcierałam masło i smalec z sypkimi składnikami do uzyskania elastycznego ciasta. Na koniec dodałam żółtka, w razie potrzeby podsypując mąką. Gotowe ciasto odłożyłam do lodówki na pół godziny.
Piekarnik nastawiłam na 180 stopni.
2/3 ciasta rozwałkowałam i rozłożyłam w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (26 cm). Ciasto ponakłuwałam widelcem, posmarowałam białkiem.
Śliwki pokroiłam na podłużne ćwiartki i ułożyłam na cieście skórką do dołu.
Białka ze szczyptą soli ubiłam na sztywną pianę. Następnie nadal ubijając stopniowo dodawałam cukier, na koniec ubijając jeszcze 2 minuty. Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną i zmiksowałam.
Bezę ułożyłam na śliwkach. Resztę ciasta starłam na tarce na dużych oczkach i wyłożyłam na bezę.
Piekłam 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz