Składniki:
- 200 g utłuczonych, gotowanych ziemniaków (mniej więcej 1 porcja obiadowa)
- 1 cebula
- mięso z 1 ugotowanego udka kurczaka
- jajko
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- łyżeczka majeranku
- pół łyżeczki papryki mielonej
- sól, pieprz
- 30 g smalcu
Cebulę bardzo drobno posiekałam i wrzuciłam na gorący smalec. Kiedy cebula się zrumieniła, wymieszałam ją z drobno posiekanym mięsem z kurczaka, papryką, majerankiem, pieprzem i solą.
Ziemniaki przecisnęłam przez praskę. Podzieliłam je na 4 części, jedną cześć odsunęłam i w jej miejsce wsypałam mąki i dodałam jajko. Zagniotłam elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką.
Z gotowego ciasta robiłam małe talerzyki, kładłam farsz i zalepiałam tocząc kulę. Wrzucałam na gotującą się osoloną wodę i gotowałam 2 minuty od wypłynięcia.
Podałam z łyżką roztopionego smalcu. Z podanych ilości wyszło 17 kul.
Właśnie czegoś takiego szukałam:) Dziękuję bardzo
OdpowiedzUsuń