10 marca 2016

Zasmażane buraczki z chrzanem

Wspaniały dodatek do drugiego dania lub nawet do kanapki do pracy. Polecam :)
Składniki:
  • 4 średnie buraki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pół łyżeczki cukru
  • czubata łyżka masła
  • 2 czubate łyżki maki
  • szczypta soli
Buraki umyłam i ugotowałam - około 70 minut. Kiedy przestygły, obrałam ze skórki i starłam na tarce o średnich oczkach. Na patelni zrobiłam zasmażkę z masła mąki. Kiedy nabrała piaskowego koloru, dodałam buraczki, sok z cytryny, chrzan, śmietanę, cukier i sól do smaku. Wymieszałam, podsmażyłam minutę. Gotowe.

2 komentarze:

  1. Zwykle zasmażam buraczki z jabłkiem, ale z chrzanem też są pycha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobre buraczki z chrzanem, bo po Świętach lepiej, żeby nie było słodkie : )

    OdpowiedzUsuń