Składniki:
- 4 średnie buraki
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki chrzanu
- łyżeczka soku z cytryny
- pół łyżeczki cukru
- czubata łyżka masła
- 2 czubate łyżki maki
- szczypta soli
Buraki umyłam i ugotowałam - około 70 minut. Kiedy przestygły, obrałam ze skórki i starłam na tarce o średnich oczkach. Na patelni zrobiłam zasmażkę z masła mąki. Kiedy nabrała piaskowego koloru, dodałam buraczki, sok z cytryny, chrzan, śmietanę, cukier i sól do smaku. Wymieszałam, podsmażyłam minutę. Gotowe.
Zwykle zasmażam buraczki z jabłkiem, ale z chrzanem też są pycha.
OdpowiedzUsuńBardzo dobre buraczki z chrzanem, bo po Świętach lepiej, żeby nie było słodkie : )
OdpowiedzUsuń