Spód:
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 10 g cukru wanilinowego
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 jajko
- 200 g herbatników
- 10 g orzechów laskowych lub włoskich
Do garnka włożyłam masło, cukier, cukier wanilinowy, roztrzepane jajko i kakao. Podgrzewałam na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się połączyły i masa zgęstniała. To tak przygotowanej masy wsypałam pokruszone herbatniki i posiekane orzechy. Wymieszałam. Kiedy masa była jeszcze ciepła, wyłożyłam ją do okrągłej foremki o średnicy 23 cm i zostawiłam do wystygnięcia.
Masa:
- 1 budyń śmietankowy
- 150 g cukru pudru
- 70 g masła
- 400 g mascarpone
- 5 łyżek mleka
- 3 łyżki żelatyny
- sok z jednej, dużej cytryny lub półtorej średniej
Żelatynę rozpuściłam w 1/2 szklanki gorącej wody. Do garnka włożyłam masło, mleko, budyń w proszku, cukier puder i sok z cytryny. Dokładnie wymieszałam składniki i doprowadziłam do zagotowania. Kiedy masa przestygła, połączyłam ją z płynną żelatyną. Masę miksowałam dodając po łyżce mascarpone. Masę miksowałam krótko, tylko do połączenia składników. Wyłożyłam na wcześniej przygotowany spód i odłożyłam na noc do lodówki.
Gotowe ciasto przyozdobiłam czekoladową polewą.
Gotowe ciasto przyozdobiłam czekoladową polewą.
wygląda baaaardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJest tak pyszny ze nie da się przestać go jeść! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda : )
OdpowiedzUsuń