- 500 g łuskanego grochu
- 2 ćwiartki kurczaka
- pętko dobrej, wędzonej kiełbasy
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- pół dużego selera
- natka pietruszki
- 4 cebule
- 2 liście laurowe
- garść majeranku
- 3 ziela angielskie
- ząbek czosnku
- 50 g smalcu
Dzień 1:
Groch przepłukałam na sicie, zalałam zimną wodą i pozostawiłam na całą noc.
Dzień 2:
Do garnka wlałam 3 litry zimnej wody i włożyłam kurczaki. Kiedy woda się zagotowała, zszumowałam i dodałam marchewki, pietruszki, selera, natkę, liście laurowe, ziela, czosnek i majeranek. Po około 15 minutach dodałam odsączony groch i czubatą łyżkę soli. Gotowałam do miękkości grochu. Na koniec dodałam kiełbasę pokrojoną w talarki i podsmażoną na własnym tłuszczu oraz posiekane cebule podsmażone na smalcu na złoty kolor. Z zupy wyjęłam kurczaki, marchewkę, pietruszkę i selera.
Zupka gotowa, można pałaszować :)
Zupka gotowa, można pałaszować :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz