23 lipca 2014

Wątróbka po francusku

Przepis dostałam od koleżanki Asi. Bardzo za niego dziękuję, bo tak przyrządzona wątróbka smakuje wyśmienicie!
Oczyściłam 400 g drobiowej wątróbki i pokroiłam na mniejsze kawałki. Na niewielką ilość rzepakowego oleju wrzuciłam dużą, posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkliła, wrzuciłam wątróbkę i dodałam łyżeczkę estragonu. Po około 5 minutach wlałam 200 ml jasnego piwa, 100 ml śmietany 30% i dodałam około 2 łyżek posiekanej natki pietruszki. Gotowałam na niewielkim ogniu, aby piwo i śmietana się zredukowały do średniogęstego sosu. Solimy i pieprzymy do smaku po zdjęciu z patelni.

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń