Składniki:
- 500 g wołowiny gulaszowej
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 80-100 g selera
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 100 ml śmietany 30%
- 5 kulek ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki
Wołowinę wrzuciłam na patelnię z niewielką ilością mocno rozgrzanego oleju rzepakowego. Kiedy mięso się ścięło, dodałam pokrojoną cebulę, marchewkę pokrojoną w plasterki, starty na małych oczkach tarki seler, wino, paprykę słodką, ziela angielskie i liście laurowe. Dusiłam pod przykryciem półtorej godziny w razie potrzeby uzupełniając wodą. Po tym czasie dodałam koncentrat pomidorowy i śmietanę. Gotowałam jeszcze około 15 minut do zagęszczenia. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz