2 czerwca 2019

Wołowy gulasz z winem i warzywami

Dziś zapraszam na pyszny gulasz wołowy. Idealny z kaszą jęczmienną, ziemniakami lub makaronem. Obowiązkowo z ogórkiem kwaszonym. Jedziemy!
Składniki:
  • 500 g wołowiny gulaszowej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 80-100 g selera
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml śmietany 30%
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
Wołowinę wrzuciłam na patelnię z niewielką ilością mocno rozgrzanego oleju rzepakowego. Kiedy mięso się ścięło, dodałam pokrojoną cebulę, marchewkę pokrojoną w plasterki, starty na małych oczkach tarki seler, wino, paprykę słodką, ziela angielskie i liście laurowe. Dusiłam pod przykryciem półtorej godziny w razie potrzeby uzupełniając wodą. Po tym czasie dodałam koncentrat pomidorowy i śmietanę. Gotowałam jeszcze około 15 minut do zagęszczenia. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz