- 1 ćwiartka kurczaka
- 1 pęczek botwinki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 duża cebula
- 1 seler
- 4 ziemniaki
- pęczek natki pietruszki
- pęczek koperku
- kilka listków lubczyku
- 4 ziela angielskie
- 4 ziarenka pieprzu
- 200 ml śmietany 30%
- łyżeczka soku z cytryny
- sól
Kurczaka obrałam ze skóry i wrzuciłam do zimnej wody. Kiedy woda się zagotowała, dodałam starte na tarce marchewkę, pietruszkę,selera, pokrojoną cebulę, lubczyk, ziele angielskie i pieprz. Gotowałam godzinę. Po tym czasie dodałam ziemniaki, pokrojoną botwinkę (liście posiekałam, buraczki w małą kostkę), natkę pietruszki i koperek. Kiedy ziemniaki były miękkie, dodałam sok z cytryny i śmietanę. Gotowe.
Botwinka w upały to jest to!
OdpowiedzUsuń