20 września 2015

Szybkie świderki

Kolejna propozycja na pyszny i szybki obiad. Danie przygotowuje się tyle, ile gotuje się makaron.
  • łyżka oleju rzepakowego, 
  • 1/4 czerwonej papryki, 
  • 1/4 cebuli 
  • 150 ml śmietany 30%, 
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 
  • 1/3 łyżeczki curry, 
  • papryka ostra według upodobań, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 125 g makaronu świderki
Sos zaczynamy przygotowywać, kiedy makaron jest prawie ugotowany.
Na patelni rozsmarowałam pędzelkiem olej. Kiedy był gorący, wrzuciłam paprykę i cebulę pokrojone w cienkie paseczki, paprykę słodką, curry i ostrą paprykę. Po chwili dodałam śmietanę, wyciśnięty czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Kiedy śmietana się zredukowała, dodałam na patelnię odcedzony makaron. Dokładnie wymieszałam. Gotowe.


3 komentarze: