14 września 2015

Schab ze śliwkami i gorgonzolą

Do zrobienia tego obiadu zainspirowała mnie Marieta z "ABC Gotowania". Roladki wyszły pyszne, gorąco je polecam!
  • 10 plastrów schabu bez kości
  • 10 śliwek węgierek
  • 150 g gorgonzoli
  • 10 plastrów wędzonego boczku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 200 ml bulionu
Śliwki pozbawiłam pestek i pokroiłam w podłużne ćwiartki. 
Czosnek pokroiłam w cienkie plasterki.
Plastry schabu cienko rozbiłam, osoliłam i opieprzyłam z obu stron. Na każdym plastrze ułożyłam po 3 plasterki czosnku, 4 ćwiartki śliwek, 2 kawałki gorgonzoli.

Schab ciasno zawinęłam (żeby podczas pieczenia ser nie wypłynął) i spięłam wykałaczką.

Każdą roladkę owinęłam plastrem boczku. Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym. Zalałam gorącym bulionem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na 40 minut.
Pierwszego dnia podałam z ziemniakami, drugiego z kopytkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz