- 10 plastrów schabu bez kości
- 10 śliwek węgierek
- 150 g gorgonzoli
- 10 plastrów wędzonego boczku
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 200 ml bulionu
Śliwki pozbawiłam pestek i pokroiłam w podłużne ćwiartki.
Czosnek pokroiłam w cienkie plasterki.
Plastry schabu cienko rozbiłam, osoliłam i opieprzyłam z obu stron. Na każdym plastrze ułożyłam po 3 plasterki czosnku, 4 ćwiartki śliwek, 2 kawałki gorgonzoli.
Schab ciasno zawinęłam (żeby podczas pieczenia ser nie wypłynął) i spięłam wykałaczką.
Każdą roladkę owinęłam plastrem boczku. Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym. Zalałam gorącym bulionem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na 40 minut.
Pierwszego dnia podałam z ziemniakami, drugiego z kopytkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz