- 500 g kwaszonej kapusty
- 1 udko kurczaka
- 1 pętko kiełbasy
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera
- garść natki pietruszki
- łyżeczka lubczyku
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 3-4 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka słodkiej mielonej papryki
- 4 ziemniaki
- 50 g smalcu
- 2 czubate łyżki mąki
- łyżka soli
Do 2,5 litra zimnej wody włożyłam udko bez skóry. Kiedy woda się zagotowała, zszumowałam i dodałam marchewki pokrojone w talarki, pietruszki, selera, czosnek, natkę pietruszki, lubczyk, ziela angielskie, listki laurowe i sól. Po godzinie gotowania dodałam kiełbasę pokrojoną w plasterki, słodką paprykę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Na smalcu rozgrzałam smalec i wrzuciłam posiekane cebule. Kiedy zaczynały się złocić, obsypałam mąką i dalej podsmażałam, co jakiś czas mieszając. Kiedy cebula się lekko zezłociła, dodałam do zupy razem z koncentratem. Kapustę kwaszoną drobno pokroiłam i dodałam na sam koniec do zupy.
Taki kapuśniak to przepyszna sprawa;)
OdpowiedzUsuńwieki nie gotowałam :) zainspirowałas mnie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuń